Non-Regıstered Art Communıtıes

Non-Registered Art Communities bir Tandem Turkey* projesi olarak, Türkiye’den İzmir ve Istanbul, İran’dan İsfahan ve Tahran’daki sanat kolektifleri, inisiyatifler, sanatçı mekanları üzerinden sanat ortamının dinamikleri, ihtiyaçlarına dair konuşmalar ve sanatçılara yönelik seminer/atölye çalışmaları içeren bir proje olarak Ekim 2018-Mayıs 2019 tarihleri arasında gerçekleşti. Proje İzmir’den Hayy Açık Alan ile birlikte Yıldız Çintay Sanat Topluluğu ve Tahran’dan Kaarnamaa kültür sanat yayını ile Isfahan’dan bir inisiyatif ve sanatçı misafirlik programı olan Va Space ortaklığında gerçekleşti.

 

 

Seminer ve atölye çalışmaları: SANATÇILAR İÇİN HAYATTA KALMA REHBERİ

Proje kapsamında Ocak ayında Hayy Open Space kurucularından sanat yöneticisi Saliha Yavuz yürütücülüğünde “Proje hazırlama ve yönetimi: Bir kültür projesi ya da serginin hazırlığı süreci, bütçe hazırlanması, sürecin ve zamanın yönetimi ile sanatçı misafirlik programları ve fonlar: Misafirlik programları ve fonlara başvuru olanakları için kaynaklar, ihtiyaçlar, önemli noktalar başlıklı seminerler gerçekleşti.

Şubat ayında ise yine Saliha Yavuz yürütücülüğünde “Sanatçı ve Sanat Emekçileri Hakları” konusu sanat alanındaki aktörler, roller ile birlikte alanda birlikte çalışan sanatçı ve sanat alanı emekçilerinin temel hakları, örnek vakalar çerçevesinde tartışıldı. Uygulamalı örneklerle “Sanatçının Pratik Yazılı Sunum Rehberi” başlıklı portfolyo hazırlama, sanatçı ifadesi/statement yazımı, proje dosyası ve sanat alanında kullanılan diğer belgelere dair seminer gerçekleşti. 

Projeye sanatçı ve sergi tasarımcısı, küratör Sevim Sancaktar “Sergi Tasarımı ve Prodüksiyon” başlıklı bir konuşma ile davet edildi. Konuşmada yaptığı projeler çerçevesinde bir sergideki eserler ve fiziksel koşulların, mekanın, eserlerin birbiri ile ilişkisi, malzeme, olanaklar ve prodüksiyon konularına değindi.

Kültür Yöneticisi Emre Erbirer ise “Sanat alanında iletişim” başlıklı konuşma ile basın bülteni ve online-offline pr yöntemleri, araçları, online iletişim araçları kullanımı üzerine örneklerle bir sunum yaptı.

Yuvarlak masa buluşmaları: NASIL VE NEDEN KOLEKTİF?

Non-Registered Art Communities kapsamında İstanbul ve İzmir’de sanatçılar, kolektifler, inisiyatifler ile bir dizi buluşma oldu. Kolektif çalışmak üzerine sorular, dertler, pozitif ve negatif yaklaşımlar üzerinden yapılan yuvarlak masa toplantılarına, kolektifler, inisiyatifler ve kolektif çalışma deneyimi olmuş sanatçılar davet edilerek, varolan deneyimler ve geleceğe dair yapıcı çözümler üzerine bir çalışma yürütüldü. 

Tandem partnerleri olan Türkiye’den Hayy Açık Alan, Yıldız Çintay, ile İran’dan Kaarnaama ve Va Space Tandem kapsamında yaptıkları çalışma/araştırma ziyaretlerini, İran ve Türkiye’deki  atölye ziyaretleri ve kültür sanat mekanları ile aktörleri arasındaki diyaloğa dair online bir konuşma gerçekleştirdi. Her iki ülkede sanat alanında kollektif çalışmanın geçmişi, tarihsel referanslar üzerine konuşmalar ile birlikte sanatçının üretim mekanını, finansal ve fiziksel olanaklarını paylaşımı üzerine tartışma beyin fırtınaları ile bir adım ötede birlikte nasıl hareket edilebilir sorusunun cevabı arandı, modeller ve önermeler toparlanarak, çıktılara dair makaleler yayınlandı.

Projeye dair yayınlanan metinlere aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz:

İzmir’de Güncel Sanat, Nursaç Sargon (Monitor, Dahili Bellek-İzmir)

Bağımsız Sanat Alanları Sözlüğü, Zeynep Okyay (Pasaj – Istanbul)

Mekan Deneyimleri Üzerine, Emre Yıldız (Nomad Mind- İzmir)

Türkiye’deki Sanat İnisiyatifleri ve Kolektifleri, Saliha Yavuz (Hayy Open Space – İzmir)

*Proje European Cultural Foundation (Amsterdam) ve MitOst (Berlin) tarafından Anadolu Kültür (Istanbul)’ün işbirliğindeki Tandem Turkey tarafından desteklenmektedir. http://www.tandemforculture.org