Yan Etkinlikler / İçimiz Boşluğu Hatırlasın

29 Şubat Perşembe 18.00, Arda Çetin ile Sinemada Mavi

Sinema kendi dilini konuşur. İnsanın içindeki derin boşlukları açığa çıkartır, unuttuklarımızı hatırlatır. Eğer evrensel sinema dilimizin alfabesini daha çok kişi öğrenerek içimizdeki boşluğun söylediklerini duyabilseydi eminim dünya daha farklı bir yer olurdu. 28 Şubat Perşembe 18:00-19.30 arası İçimiz Boşluğu Hatırlasın sergisi kapsamında sinemadaki mavide buluşmak üzere.”

Arda Çetin hakkında:

2011 yılında Radyo Sinema ve Televizyon lisans programını tamamlayarak, İletişim Bilimleri alanında master eğitimi aldı. Çeşitli ulusal kanallarda prodüksiyon aşamalarında bulunarak, 2016 yılında yönetmenlik kariyerine geçiş yaptı. 2021’de reiki eğitimi almaya başladı, İstanbul medyasına veda ederek taşrada reiki ustası olarak rehberlik sunmaya ve sosyal sorumluluk belgeselleri çekmeye devam ediyor. 

—–

2 Mart Cumartesi 13.00-16.00, Pınar Akkurt İleri Dönüşüm Kütüphanesi Uygulamalı Sunum ve Araştırma Atölyesi 

Katılımcı sayısı 8 kişi ile sınırlıdır. Kayıt için: hayy@hayyopenspace.com

Sergide “Nefes” işi ile yer alan Pınar Akkurt ile  İleri Dönüşüm Kütüphanesi’nin uygulamalı sunumunu ve uygulamasını içeren bir atölye. Sunumda günlük olarak atılan nesneleri, çoğunlukla ambalaj atıklarını kullanarak çeşitli uygulama örnekleri ve yöntemleri ile basit ve kolay önerileri öğreniyor; İleri Dönüşüm Kütüphanesi’ndeki örnekleri keşfediyoruz. Iki bölümden oluşan atölyenin birinci bölümünde ısı tabancası, havya, ütü gibi aletlerle plastiğin etkileşimi, pet şişeden şerit yapma aleti ve kavanoz kapağı delgeci gibi özel üretim aletlerle, birikenlerle yapılabilecek basit ve kolay önerileri görüyor, ikinci bölümde atölye masasındaki herşeyi deneyimleme imkanı buluyoruz.

Yanınızda bir makas ve varsa kullanmadığınız bir t-shirt veya teki kaybolmuş veya yırtılmış çorap, pet şişe, plastik poşet veya kullanabileceğinizi düşündüğünüz herhangi bir şeyler getirmenizi öneriyoruz.

Pınar Akkurt, ileri dönüşüm üzerine odaklanmış bir sanatçı ve tasarımcıdır. Ulaşılması kolay gündelik nesneleri ve yakında atık olacak malzemeleri kullanarak çeşitli deneyler yapıyor. Yeni görsel diller oluşturmaya ve farklı ölçeklerde sürdürülebilir sistemler tasarlamaya çalışıyor. Hayatının önemli bir kısmı yapmak ve denemek olan Akkurt, aynı zamanda basit örnekleri araştırmak ve arşivlemek için bir platform olan İleri Dönüşüm Kütüphanesi’nin kurucusu. 

——

7 Mart Perşembe 18.00-19.30, Mehmet Can Özer ile Ses(sizlik)- (Gür)ültü- Müz(ik)

Bir iletişim aracı olan sesin evrimsel süreçte nasıl kullanıldığı, ne ile ilişkilendirildiği, konuşma ve sesin, sessizliğin müzik özelinde değerlendirileceği bir konuşma ve aktif dinleme ile besteci Mehmet Can Özer izleyicileri, çağdaş müzik üzerinden bir okuma ile disiplinler arası bir keşfe davet ediyor.

Mehmet Can Özer, bestecilik ve müzik teknolojileri eğitimlerini Bujor Hoinic, Michael Jarrell, Rainer Boesch ve Gerald Bennett ile Ankara, Cenevre, Zürih ve Berlin’de aldı. Özer, 2007 yılından beri kişisel olarak geliştirdiği “Aşure” adlı yazılımını konserlerinde kullanmaktadır. Sanatsal faaliyetlerinin yanı sıra, yapımlarını klasik ve caz müzik ekseninde yürüten bir ses mühendisidir. Halen Yaşar Üniversitesi’nde profesör olarak görev yapmaktadır. 

——-

9 Mart Cumartesi, 15:00, “Renk Üstüne Sohbetler” ile bir sergi konuşması
Hazırlayan: Gizem Hız

Sergide Eutierra: Mavi: Ufuk Çizgileri serisi ile yer alan Gizem Hız’ın moderatörlüğünde, Manifold’ta yayımlanan Renk Üstüne Sohbetler* isimli podcast kapsamında sohbet gerçekleşecek. İçimiz Boşluğu Hatırlasın sergisinin çıkış noktası mavi renk ve mavi rengin sanatçı işlerindeki yeri ve çağrışımları doğrultusunda konuşuyor, Hayy Açık Alan’da serginin sanatçıları ve serginin küratörü ile biraraya geliyoruz.

*Renk Üstüne Sohbetler podcast serisi, renklerin sanat ve tasarımın farklı alanlarında nasıl bir yer edindiği üstüne arşiv oluşturmayı amaçlıyor. Her yayında konunun merkezi renkler olup, içeriği davet edilen konukların çalışma alanlarına göre değişiyor. Sohbetler, renk konusu üstüne araştırmalar yapan Gizem Hız tarafından gerçekleştiriliyor.

Gizem Hız, grafik tasarım kökenli bağımsız sanatçı. Erken yaşlarda resim eğitimi aldı, lisansını grafik tasarım bölümünde tamamladı. Renk konusu üstüne yüksek lisans yaptı. Rengin kişisel algısı ve anlamları üzerine deneyler yürüttüğü “Renk Portreleri” projesini başlattı. Farklı temalar ve başlıklarda rengi odağına alan çok yönlü araştırmalar yapıyor ve işler üretiyor. Kişisel üretimleriyle çeşitli sergilere katılım sağlıyor. Aynı zamanda 2021 yılından bu yana Manifold kanalıyla yayımlanan, Renk Üstüne Sohbetler isimli çevrimiçi podcast serisini sürdürüyor. Yaşamına ve çalışmalarına İzmir’de devam ediyor.